Wandelen langs meren in natuurpark Haute-Sûre (LU)

Wat? Wandeling

Afstand Gent? 228 km


We vroegen aan de eigenaren van onze Bed & Breakfast L’auf der Tomm in Martelange naar hun favoriete wandeling. Tips van de locals, dat zijn altijd de beste. ‘Jullie moeten echt deze doen. Een pittige, maar zo de moeite waard!’. Uitchecken, auto in en snel naar het startpunt, want we wilden zoveel mogelijk genieten van deze zonnige dag!


Praktisch wandelroute

 

Het adres van het start – en eindpunt van de wandeling is 10 Doerfstrooss, 9635 Lac de la Haute-Sûre, Luxembourg. Er is een aangelegde parking en je vindt hier ook een restaurant ‘Auberge du Lac’. Hier hebben ze een Vietnamees menu en de borden zagen er best wel lekker uit (niet zelf geproefd, maar wel kunnen spotten tijdens een toiletstop voor aanvang wandeling). Een perfect alternatief voor degene die geen picknick bijhebben.


De wandeling vonden we via Komoot. Pas op: kennis kaartlezen vereist aangezien je verschillende nummers combineert. Verkies je liever een duidelijk aangeduide wandeling? Op de parking heb je een kaart met verschillende wandelingen aangeduid in het natuurpark. Elke wandeling wordt aangeduid met LH en een nummer. LH8 leek ons een mooi alternatief op degene die wij deden via Komoot. Maar welke je ook kiest, het is hier sowieso overal puur genieten!

 

wandelroute Luxemburg
Wandelroute natuurpark Luxemburg


Natuurpracht bij de buren: Luxemburg of Canada?

 

Wat je mag verwachten tijdens de wandeling


  • Iets wat ons meteen opviel: de wandelpaden zijn zeer mooi onderhouden en goed begaanbaar.
  • Er is af en toe een stevige klim, maar deze zijn meestal kort.
  • 50 tinten groen: een mix van hoge naaldbossen en loofbomen. In de lente maken de kleurrijke bloemetjes dit kader helemaal af.
  • Het grootste deel van de route loopt langs de Sûre. En als er water is, dan heb je ook een zeer happy Annelies 😉
  • In het midden van de wandeling ga je een dam over. Een ideale afwisseling. Dit stuwmeer werd in de jaren 60 aangelegd en voorziet vandaag 70% van de Luxemburgse bevolking van drinkwater.
  • Open velden met grazende koeien, check.
  • Het laatste deel van de wandeling neemt je mee naar een magnifiek uitkijkpunt. Hier staat een bankje, ideaal om te genieten van je picknick. Het is hier zo stil en gewoon zo mooi. Jamergenoeg was het bij ons bewolkt, maar ik kan me inbeelden met ietwat zonneschijn dat het water hier prachtig blauw kleurt. Haal die camera’s maar boven.


Wandelen Luxemburg
mooiste wandelroute Luxemburg
Natuur Luxemburg
wandeling Martelange
10 km wandeling Luxemburg
lente Luxemburg
Ardennen natuur


Luxemburgse Ardennen, je was fantastisch! 


Deze streek van Luxemburg heeft me aangenaam verrast. Het landschap wordt gevormd door smalle valleien met beekjes en authentieke rivieren, steile bebosde hellingen en hoogvlaktes, waar de grond milieuvriendelijk wordt verbouwd. Dit resulteert in prachtige wandelingen met ongelooflijke panorama’s. Hou je niet zo van wandelen? Dan kan je nog steeds een leuke tijd spenderen aan het meer zelf. Het meer van Haute-Sûre zou het paradijs zijn voor wateractiviteiten zonder motor.


Ps: Ben je nog een andere dag in deze regio? Bekijk dan ook zeker even deze wandeling


Sûre Luxemburg
mooiste picknick Luxemburg