Wandelmekka in Meetjesland: De oude Kalevallei

Wat? Wandeling

Afstand Gent? 13 km 


Wandelroute Oude Kalevallei
Wandelen Oude Kale


Wandelen in de Oude Kale Vallei  


Uit uw kot komen en er oprecht van genieten, dat is toch één van de dingen die ik geleerd heb na corona. Ook op zeer zonnige dagen moet er gewerkt worden – jammer genoeg. Maar het leuke aan de zomer is dat je dagen lekker lang zijn en als je je tweede adem vindt, is een avondwandeling dè perfecte manier om je dag af te sluiten.


Wij reden onlangs richting Meetjesland om er de Merendreewandeling te doen in de Vallei van de Oude Kale. Voor ik vertel wat je mag verwachten, hier even de praktische zaken:

  • Afstand? 5,6 km
  • Vertrekpunt? Kerk Merendree
  • Bewegwijzering? Groene, zeshoekige bordjes Oude Kalevallei (perfect)
  • Voor de zekerheid de route bij de hand? Deze vind je hier


De oude Kale vallei: een verborgen parel


De eyecatcher van de ‘vallei’: de Kalebeek die kronkelt door het landschap. Vroeger rekte de Kalebeek zich uit van Tielt tot aan de Schelde. Doorheen de jaren werd hij echter steeds verder in stukjes geknipt, door de nieuwe kanalen die er werden gegraven. Maar gelukkig heb je nog enkele authentieke plekjes, zoals hier in de vallei. De tijd heeft hier precies stilgestaan. Alles is puur natuur. Het landschap typeert zich met knotwilgen, bosjes, graslanden, landbouwgrond en weiden.


Niet alleen een wandelparadijs, maar ook een fietsparadijs om uren in te verdwalen. Ohja, en ook de fauna- en floraliefhebbers komen hier blijkbaar goed aan hun trekken. Maar veel heb ik over dit laatste helaas niet te vertellen ;) 


Natuur Meetjesland
Wandelen meetjesland
Wandelen Oost Vlaanderen
Wandelknooppunten Oude Kale vallei


De route: 2 lussen


In de Oude Kale vallei heb je 2 lussen: de blauwe en de groene. Wij deden de groene lus, 5,6 km lang. Je kan ook kiezen voor de blauwe Vinderhoute-wandeling, deze is 4 kilometer lang. Dus ben je een stevige stapper? Combineer dan gewoon de 2 wandellussen tot één grote wandeling!

(Ben je van plan om de 2 lussen te doen? Blijkbaar zijn er dan 2 must do’s: bewonder de Van Vlaenderensmolen in Vinderhoute en het beschermde landschap erom heen + neem een rustpauze in’t Wegelke aanraden, in het dorpshart van Vinderhoute.)Nog een laatste tip: In het najaar kan het gebied er wel vrij nat bij liggen, dus waterdichte wandelschoenen zijn zeker een must.


Vlinderhoute wandeling
Vlinderhoute wandelen