Natuur, golfspektakels en slenteren langs de Schelde!

Afstand Gent: 34 km
Wat: Wandeling


Pasen! Eitjes rapen zit er voor ons niet in, maar het is wel een goed excuus om véél chocolade te eten ;) Pasen is ook family time. Maar we besloten om het dit jaar over een andere boeg te smijten: Na een Pasige brunch bij de opperhoofdjes van de familie, trokken we met z’n allen naar de Vlaamse Ardennen om te genieten van een streepje natuur.


Domein De Ghellinck 


Startpunt van onze wandeling: Domein De Ghellinck (Kortrijkstraat 70, 9790 Wortegem Petegem/ Elsegem). Domein De Ghellinck is een kasteelpark. Het kasteel van het park doet dienst als een teamroom/restaurant en heeft een zalig terras. (Good to know: voor de allerkleinste zou hier ook een speeltuintje aanwezig zijn.) Op Pasen was het geprivatiseerd en dus niet toegankelijk voor het publiek. Jammer, maar misschien wel best: stel je voor dat we gewoon niet aan onze wandeling begonnen waren bij het zien van het zalige zonneterras;)


Wandelen Schelde


Wandelroute de Scheldekant


De naam van de wandelroute heet de Scheldekant en bestaat uit 2 lussen: De Ghellinck (5,5 km) en Beaulieu (8 km). Je kan deze ook combineren en dat was ons doel! De wandelroute wordt aangegeven met zeshoekige bordjes op houten palen. De wandellus de Ghellinck in het rood, de wandellus Beaulieu in het groen. Je hebt ook een klein lusje van 2 km lang, deze wordt aangeduid met groene pijltjes en start ook aan het infobord op de parking.

Ready? Go! Je laat de parking achter je en volgt de aardeweggetjes. Zo kom je al snel op het jaagpad dat je meeneemt langs de Schelde naar de golfterreinen van Oudenaarde. Echt bizar dat je hier gewoon mag doorwandelen terwijl professionele golfers je met een karretje passeren of een praatje met je slaan om hun slag te bespreken. In het domein kom je ook een oud, schattig kasteel tegen, het clubhuis van de golf & country club. Wat ik zo leuk vond aan dit deel van de route? Je hebt er amper gemotoriseerd verkeer en kan dus ten volle genieten van de natuur.

In het tweede deel van de wandeling trek je meer de dorpjes in en voel je het landelijke karakter van Wortegem - Petegem. Het is duidelijk dat dit de thuis is van Willy Naessens: Hier en daar bestickerde bestelbusjes op de opritten, z’n kantoren die in de verte liggen te pronken en uiteraard heb je ook hier de gekende Willy Naessens containers. In het dorpje dat je doorkruist heb je zo’n typisch Vlaams dorpscafeetje, maar helaas: ook deze was dicht op Pasen. Zoals jullie allemaal nog herinneren was het deze Pasen echt warm, dus verfrissing was welgekomen! We waren bijna terug aan de wagen zonder de welverdiende stop, maar we hadden geluk: op 300 meter van de parking troffen we het cafeetje Besaer (https://www.besaer.be/) aan. Geen zotte menu, maar wel basic dranken en snacks. En op zo’n moment heeft een mens niet meer nodig! Naast de tearoom, zijn er ook een aantal activiteiten voor de kids: Er is een mini dierenpark, je kan er minigolven, volksspelen proberen en de echte klassieker proberen: petanque!

Ik vind persoonlijk dat deze wandeling de titel mag krijgen “all-in one”: Je hebt de natuur, je kan genieten van het golfspektakel, je hebt er de landelijke dorpjes, kinderen komen aan hun trekken en ook: Je kan ten gepaste tijde een stop doen (maar dan niet op een feestdag ;)) ) in één van de cafeetjes.

Scheldekant wandelroute
Domein De Ghellinck
wandeling Wortegem - Petegem
Golfterrein Oudenaarde
Wortegem - Petegem