Wandelen langs de Franse grens aan de kust

Afstand Gent: 92 km
Wat: Wandeling/ Natuur


Wandelen De Panne


Een uitstapje naar zee, je kan niet geloven hoe hard ik daar naar kan uitkijken! Weg van de stad, vispannetje met frietjes, die zalige horizon, het geluid van de golven, de heerlijke zeelucht opsnuiven en als kers op de taart ’s avonds als een blok in slaap vallen (maar al bij al niet zoveel gedaan hebt ;)).


Westhoek wandelroute
wandeling De Panne


Westhoek wandelroute: Uitwaaien in de duinen


Alleen is het vaak zo dat we aankomen aan de kust en altijd hetzelfde wandelingetje doen: het vaste loopje strand-dijk afhankelijk van de wind. Is zeker niet mis, maar ik wou toch eens iets anders dus tijd voor verandering! Deze keer had ik zin in een wandeling aan het strand, maar toch ook wat in de natuur. Beetje rare combo zou je denken, maar het is mogelijk: Google vertelde ons dat de Westhoek wandelroute beide te bieden heeft. Bovendien ver weg van de grote massa! Geen getreuzel, wandelschoenen aan en auto in op weg naar de zee!


Grenspad
wandelen De Panne


Wandelen langs de Franse grens 


Het startpunt van onze route was de parking van het bezoekerscentrum van Duinpanne, Olmendreef 2, 8660 De Panne. De route volg je aan de hand van de zeshoekige bordjes. Eerst loop je door het Calmeynbos, een groot duinbos. Een klein half uurtje later verandert de harde ondergrond naar onverharde weggetjes. Het unieke aan deze wandeling dat het meest westelijke punt parallel loopt met de grens van Frankrijk. Uiteindelijk kom je uit op het strand met die mooie zee – Jihaaaaa, vreugdesprongetje. Je volgt de kustlijn totdat je opnieuw de pijltjes tegenkomt van ‘natuurreservaat de Westhoek’. Je wandelt het Calmeynbos in en eindigt uiteindelijk terug aan het bezoekerscentrum van Duinpanne, oftewel ons startpunt. In het totaal 10,40 km in de benen en weer o-zo-gelukkig dat we een nieuw plekje ontdekt hebben aan onze Belgische kust!

(Voordelen van de route: De wandeling loopt in een lus en voor de hondenliefhebbers zijn jullie hondjes toegelaten. Let wel, er zitten een paar pittige stukjes in dus met buggy’s en kleine kids zou het wel een uitdaging kunnen worden. En ook: Er zijn geen eetgelegenheden op de route, dus best een rugzakje voorzien met wat drank en iets voor de kleine honger.)


Westhoek wandelroute