Wandelen in de bossen en heide van Averbode, met lunchstop in de abdij

Afstand Gent: 114 km

Wat: Wandeling/ Lunch uniek kader


averbode bos
abdij averbode


Abdijcafé het moment: de ideale lunchplek


Het vertrekpunt? De gratis Parking van het abdijcafé Het Moment in Averbode (Herseltsebaan 2).


Vanuit het café het monument heb je een magnifique zicht op de indrukwekkende abdij van Averbode (waar vandaag trouwens nog steeds effectief paters wonen). Ik kan me inbeelden dat het hier in de zomer za-lig vertoeven is op het terras… WHAT A VIEW! Aangenaam genieten van het goede leven in een historisch kader, van een uniek startpunt gesproken! Hun zelfgemaakt brood, Averbode bier, kaas en peperkoek is zeker een lekkere aanrader. Kan je niet kiezen? Ga voor één van de suggestieschotels.  Deze culinaire verwennerij om je wandeling te starten of nadien is de kers op de taart van deze uitstap. 


het moment averbode
lunchen averbode
eten abdij


Wandeling Averbode


Snel even een wistjedatje: De wandeling situeert zich in het Merodegebied. Dat gebied ontstond toen prins de Merode 1.500 hectare van zijn bos- en natuurgebieden verkocht. Vandaag is het een openbaar natuurgebied met een omvang die uniek is in Vlaanderen door de zeer gevarieerde fauna.


En dan nu, onze wandeling! De wandeling die wij deden neemt je mee door allerlei landschappen zoals het heidelandschap, de zandduinen, loof – en naaldbossen. Daardoor is de wandeling zeer gevarieerd. Voorzie stevige wandelschoenen, want door de onverharde paden kan het hier wel drassig aan toe gaan. Alle info vind je hier


Een oase van 50 tinten groen

 

Je start aan de abdijdreef, of ook wel de bekende ‘lekdreef’ genoemd omdat je er een ijskarretje kan vinden met naar ’t schijnt de beste vanille ijs van het land. Deze worden hier al verkocht sinds 1928, het was namelijk de laatste halte voor pelgrims met eindhalte de basiliek van Scherpenheuvel. Ondanks het feit dat de wachtrijen duidelijk maakten dat deze een must-eat is als je in de buurt bent, lieten we deze aan ons voorbijgaan. Na een goeie apero en lunch in het Moment was er echt geen plekje meer vrij. Eerst doorkruis je de groene bossen waar je een weg moet banen tussen de vele varens. De groene setting bestaat uit moerassen, bossen, vennen en duinen. Door de natuurlijke geuren en geluiden is het geen probleem om al je zintuigen even in het hier en nu te laten komen.


In het tweede deel van de wandeling kan je de imposante kastelen en gebouwen bewonderen op de route. Een iets minder mooi deel van de route vond ik persoonlijk het deeltje door de woonwijk. Waar ze van natuur hier alles weten, is het architectuur niet echt de meest inspirerende bron om rond te wandelen. Maar gelukkig is dit slechts een klein deeltje van de route.


abdij van averbode
bos averbode
natuur averbode


Helemaal onverwachts, maar hier kan je ook genieten van de heide!

 

Tot slot nemen kleine wandelpaadjes mee door de typische heide. Wanneer deze heide in het paars komt te staan in augustus/september, moet dit echt wel fenomenaal zijn. Maar de herfstkleuren maakten ook veel goed 😉 En als je net als ons geluk hebt dat de zon juist dan door de wolken komt piepen, maakt het deze wandeling helemaal compleet!


Missie zondag? Meer dan geslaagd!


wandelen heide
wandelen België