Terug in de tijd in het authentieke Bouillon

Afstand Gent: 222 km
Wat: Historisch dorpje
 


Op een kwartiertje rijden van de camping Ile de Faigneul ligt het authentieke dorpje Bouillon, gelegen in de Belgische provincie Luxemburg. De stad ademt een leuke sfeer uit: gelegen in een vallei en omgeven door het groene landschap, door het centrum slingert het water en hier en daar vind je gezellige terrasjes terug. De gezelligste wijk is Quartier de Bretangne waar de steegjes dateren van de 16de eeuw, maar ook de enkele terrasjes aan het water zijn een ideale plek om eventjes bij te tanken.

 

Bouillon met kinderen


Toerist in Bouillon


Elke missie van een toerist in de Ardennen is om zoveel mogelijk natuur op te snuiven, maar als je dan toch in de buurt ben kan je Bouillon niet links laten liggen. Enkele uurtjes van je tijd en je hebt meteen een mooi beeld van deze historische stad. Wat kan je er allemaal doen? Wat wij er deden: slenteren langs het water terwijl we genoten van een lekker ijsje. Water die door een stad loopt, vind ik altijd een mooie troef aan een stad omdat dit precies een soort rust met zich meebrengt ondanks de vele bedrijvigheid errond. Een exacte route van ons geslenter kan ik niet meegeven, hier is het een kwestie om te verdwalen en op leuke plekjes te bosten op basis van je gevoel. Heb je zin om in plaats van naast het water ook iets te doen op het water? Dan kan je een pedalo huren en is Mister Swan het komende half uur jouw beste vriend! Voor een half uurtje betaal je 3 EURO per persoon. Ohja, lekker kitsch, maar in deze setting past dit helemaal! En wat je ook niet links kan laten liggen: een bezoekje aan het kasteel van Godfried van Bouillon.


Bouillon
Bouillon
Bouillon


Kasteel van Godfried van Bouillon


Het kasteel is gebouwd op de rotsen en is hèt meest opvallende gebouw in de ganse stad. Ik vergelijk het een beetje met de Cristo de Redendor in Rio de Janeiro: Het kasteel pronkt fier op de stad en beschermt precies al z’n inwoners (Een beetje verbeelding gevraagd in deze misschien ;)). Het kasteel is ideaal om te bezichtigen met kids, maar helaas was onze siësta een beetje uitgelopen en bij aankomst was duidelijk dat we veel te laat waren en een volgende keer moeten teruggaan. Gelukkig konden we vanop de toegangspoorten genieten van het spectaculaire zicht op de stad, de vallei en de Semois.


kasteel van Bouillon


Maar als het jullie wel lukt om er op tijd te geraken, hier wat praktisch info die ik kan meegeven op basis van een bezoek een paar jaren terug:


  • Er bevindt zich een parking bovenaan het kasteel. Maar je kan ook parkeren in de stad zelf en via de aangelegde trappen in de rotsen kom je aan de hoofdingang van het kasteel.
  • Tarieven: 11 EURO volwassene; 8,5 EURO kind
  • De leukste troef voor de kids is de dagelijkse roofvogelshow die plaatsvindt op het binnenplein van het kasteel. Je betaalt geen extra kost voor deze show, maar zit inbegrepen in je standaard toegangsticket van het kasteel. De valkenier showt verschillende arends, uilen, gieren , buizerds en valken. Verschiet niet: de vogels vliegen echt wel laag bij de mensen. Deze voorstelling gaat door om 11.30, 14.00 en 15.30. In de maanden juli en augustus is er ook een show om 17.00. Wil je een goed plekje? Neem enkele minuten op voorhand plaats op de tribune. Kleine tip: Het is in de vlakke zon, dus op een warme dag kan je er letterlijk wegsmelten. Smeren, petje en een flesje water zijn aan te raden.
  • In juli en augustus kan je het kasteel ook bezoeken met een fakkeltocht. Dit elke woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag mits reservatie.
  • Ben je er over de middag? Het park rond het kasteel is de ideale plek om als decor voor een picknick.


Geniet van jullie reis terug in de tijd!!