Urk, een pittoresk vissersdorpje in Nederland

Afstand Gent: 270 km

Wat: Daguitstap 


Vissersdorp Uk
Vuurtoren Urk

Urk


Pittoreske vissersdorpjes … Je associeert ze meestal met het Zuiden van Europa. Maar wat als je dit gevoel ook gewoon kon hebben dichtbij huis? Op weg naar onze Airbnb in Friesland zochten we nog een last minute stop aan het water. Na 2 maanden amper de zon gezien te hebben wilden toch eventjes profiteren van de eerste zonnestralen van het jaar! Op gevoel zetten we onze google-maps speld op Urk: een kleine gemeente gelegen aan de zee.


Geschiedenis Urk

 

Terwijl PJ aan het stuur zet, gaf ik een beetje geschiedenis mee over Urk. Want het bleek niet zomaar een gemeente te zijn. Urk is een gemeente in Flevoland en was vroeger een eiland, afgezonderd van de rest van Nederland. Aangezien de ruimte dus beperkt was, staan de huizen erg dicht bij elkaar. Het centrum van Urk is dan ook een aaneenschakeling van nauwe straatjes en steegjes. Het leven was er vroeger hard en armoedig, men overleefde van de visserij en woonde in sobere woningen. Bijgevolg wordt dit vandaag nog vaak geassocieerd met drugs en hun strenge geloof.


Dorp Urk
Haven Urk
Zee Urk

Urk vandaag 


Vandaag straalt het vissersdorpje een zekere rust uit, gelegen tussen de dijken. Het symbool van Urk: de vuurtoren op het meest westelijke punt. Aan beide kant van de vuurtoren ligt een strand, ideaal om tot rust te komen: In de winter al slenterend, in de zomer al zwemmend.

Hoewel het nu geen eiland meer is door de drooglegging, draagt de gemeente nog steeds zijn typische  karakter: dat van scheepvaart en visserij. Het heeft dan ook de grootste vissersvloot van Nederland. Er zijn dan ook maar liefst meer dan 150 visbedrijven in Urk. Dus overal op het menu? Vis, vis vis! Ze zeggen dan ook van zichzelf dat Urk dè plek om de beste bereidde vis te eten.

In het centrum maakt de gezellige straatjes met z’n authentieke gevels een bezoekje waard. Urk wordt ook getypeerd door z’n mooie haven. Niet enkel in gebruik door vissersboten, maar ook door zeilbootjes. En zoals het hoort: bij een haven horen ook gezellige terrasjes waar je niet kan weerstaan om hier niets te eten of te drinken. Wij nestelden ons op het terras van de zeebodem met zicht op het haventje. 10/10 voor service, gevarieerde kaart, lekker eten en fantastisch zicht! Terrasje, apero, zon, vriendelijke mensen, … WE VOELDEN EINDELIJK TERUG DIE LENTEKRIEBELS! HALLELUJAAAAA!


Urk vanop het water


Je kan er blijkbaar ook boottochten doen: Een boottocht over het IJsselmeer met het voormalige passagiersschip De Zuiderzee. Of je kan ook de veerboot naar Enkhuizen.


Combineer met Lemmer


Op zoek naar een leuke combinatietip? Dan kan ik zeker het mooie Lemmer aanraden! Gelegen aan het water, veel gezellige barretjes én toffe winkeltjes!


Last but not least: Heel veel Urkers zijn sterk gelovig (echt: 98 procent is aangesloten bij een kerkelijke organisatie). Houd er dus rekening mee dat voor velen van hen zondag rustdag is. 


Lemmer Friesland
Friesland dorp gezellig