Ontdek de vallei van de Semois vanop het water!

kajakken semois


Afvaart van de Semois


De klassieker der klassiekers als je in de Ardennen bent: Kajakken. Wij kampeerden in de vallei van de Semois, dus rararara op welke rivier we kajakten: we genoten van een heerlijke afvaart van de Semois. Er zijn heel wat organisaties die kajaktours aanbieden en werken allemaal op ongeveer dezelfde manier: Je plaatst je auto aan hun kantoor, je betaalt per persoon voor je kajak en krijgt er ook een waterdichte ton bij, je wordt naar het vertrekpunt gebracht met één van hun busjes, op eigen houtje vaar je het water af en tot slot eindig je bij je startpunt daar waar je wagen staat geparkeerd.

Wij boekten bij Kayaks La Vanne. Dit is een kleinschalig familiebedrijfje bij hen thuis. Je wordt in hun garage ontvangen met een grote glimlach, krijgt een duidelijke uitleg mee en er wordt goed op toegezien dat de allerkleinste veilig de kajak in gaan. Ik vind het belangrijk om je meteen ergens op je gemak te voelen en niet het gevoel te hebben in een geoliede machine terecht te komen, vandaar geef ik dit toch even mee. Je kan kiezen tussen verschillende trajecten (namelijk van 7/10/11/17 km). De route van Poupehan = 10 km, leek ons wel een mooie uitdaging met 3 kinderen en 2 vrouwen (Jip, kajaktalent werd me niet meegegeven bij mijn geboorte… ). De prijzen zijn ongeveer 17 euro per persoon. Het zijn comfortabele kajaks, en je zit precies in een mini zeteltje met rugleuning. Ik bedoel … Klinkt toch helemaal niet als sporten, toch? Kleine tip: wanneer ze mooi weer voorspellen, probeer echt op tijd te reserveren. Wij waren er tijdens een prachtig weekend en heel wat mensen probeerden toch nog een kajak te bemachtigen zonder reservatie. Helaas was niets meer beschikbaar.

Bij Kayaks La Vanne kan je zeer makkelijk online reserveren op hun website, dus geen omslachtig mailtjes of telefoontjes. Bovendien zijn ze perfect tweetalig. Het aders: Rue Léon Henrard 10, 5550 Alle-sur-Semois, Ardennen.

We werden met een busje naar de burg van Poupehan gebracht waar we begonnen aan onze 10 km kajaktocht. Het was écht za-lig! Eenmaal je de “drukte” achterwege laat, is het ongelooflijk hoe je in België toch zo overdonderd kan worden van de prachtige natuur. Het is zo’n natuur dat ik eigenlijk enkel nog maar in dat deeltje van België heb gezien: Prachtige tinten groen (Loofbomen, naaldbomen, de weilanden, de waterplanten op de Semois, …) en dit in combinatie met een heuvelachtig landschap. Ik deelde een kajak met Nathalie en we dachten wellicht allebei hetzelfde aangezien de stroming meer z’n werk deed dan onze spierbundels: dat dit tochtje nog maar een tijdje mag duren. “Annelies, is dit nu België? Dit doet me echt wel denken aan Oostenrijk … Hoe zalig is dit… “


Ook een welverdiende pauze vond plaats te midden in die prachtige natuur. Het bedrijf heeft een vaste picknickplek, maar op zo’n mooie dag & spitsuur konden we helaas niet aanmeren op die specifieke plaats. Een beetje verder vonden we een andere ideale picknick spot aan de rand van een bos. Een eenvoudige boterham met kaas en een warme cola, de beste lunch in weken! 


semois
kajakken
kajakken semois


Was het nu België of Oostenrijk?


In het totaal deden we een kleine 3 uur over de volledige route. Houd er rekening mee: dit op een zéér zapig tempo. Genieten – genieten - genieten … Geloof me: Zet die kajaktour maar hoog op jullie Ardense bucketlist!


** Nature. Cheaper than therapy **

kajakken ardennen
kajakken ardennen