Instant vakantiegevoel in de Voerstreek

Afstand Gent: 185 km
Wat: Wandeling / Natuur
 


Voerstreek


18 mei stond een girlsweekendje op het programma. Hoe vrouwen logischerwijs hun bestemming kiezen? “In Limburg is het altijd beter weer en met dit kwakkelweer van de laatste dagen, laten we gewoon naar daar gaan.” Één probleem: Limburg is groot. Dus na de eerste beslissing moesten er nog een paar gemaakt worden zoals de exacte regio en de slaapplaats. Maar ons buikgevoel liet ons niet in de steek en onze uitstap was 100 % geslaagd! 


De biertjes van Val-Dieu


Altijd leuk om naar je eindbestemming te reiden in verschillende etappes. Onze eerste tussenstop was een lunchpauze in de abdij van Val-Dieu. Dat de abdij een rijke geschiedenis heeft, dat merk je meteen aan de prachtige gebouwen en de mooie tuinen rond het domein. Je kan er allerlei gegidste wandelingen doen, maar die hebben we aan ons voorbij laten gaan. Ook op je eentje kan je op je gemakje wandelen in de tuinen. Naast de abdij op zich, is Val-Dieu ook gekend om z’n brouwerij. En dat is meteen duidelijk: het terras was voor de helft bezet met wielertoeristen met één gezamenlijk einddoel: Nagenieten van hun fietstocht bij een lekkere Val-Dieu op het binnenplein van de abdij. De cafetaria heeft een basic keuken met onder andere lokale gerechten, croques en slaatjes op het menu. Maar in zo’n setting heb je niet veel nodig om het te laten smaken.


Val-Dieu


Bronnenwandeling in de Voerstreek: Puur en ongerept


Daarna was het tijd voor het actieve werk! Ons einddoel was Voeren, gekenmerkt door een landschap van heuvels en valleien, bossen en weilanden, fruitbomen en wijngaarden, uitgestrekte velden en kronkelende riviertjes. Een prachtige streek om per fiets of te voet te verkennen. En aan routes geen gebrek! Na wat opzoekingswerk sprong er 1 wandeling uit, namelijk de Bronnenwandeling verkozen tot mooiste wandelroute door Vlaanderen Vakantieland in 2012.

De route van 8,5 km gaat van start bij de kerk in Sint-Martens-Voeren. Het centrum is behoorlijk klein, dus als je geen plekje vindt aan de kerk voor de wagen kan je makkelijk parkeren in de straten een beetje verder in het dorp. Ben je hier rond de middag en niet voorzien van een picknick en? Vlak naast het vertrekpunt = de kerk van Sint-Martens-Voeren ligt een oude boerderij Oranjepoort (Kerkstraat 7). De binnenkoer doet dienst als terras. Op het menu? Streekbieren en streekgerechtjes! De wandeling is een mooie afwisseling tussen bossen, uitgestrekte heuvellandschappen, dorpjes waar de tijd precies heeft stilgestaan, streepjes geschiedenis zoals spoorwegtunnels die resteren van de Wereldoorlog of de commanderie van de Duitste orde en de mogelijkheid voor een sanitaire stop met een drankje. We vertrokken met straal blauwe lucht en 25 graden op de teller, maar helaas weten we ondertussen dat het weer in België altijd vanalles voor ons in petto heeft. We waren op het juiste moment bij B&B Veurzerbron om te schuilen van het warmteonweer. Zeker geen straf om hier te pauzeren met een prachtig zicht op het landschap van de streek. Onder de afschutting genieten van een wijntje van één van de wijnboeren in de streek, het slechte weer lieten we niet aan ons hart komen!

Ook zin gekregen in de wandeling? De wandeling wordt duidedelijk aangegeven via knooppunten. Noteer de volgende reeks en je bent vertrokken: 54-67-66-65-64-63-62-60-57-56-55-47-91-54. Alleen tussen 62 en 60 kan het misgaan. Ga op 62 rechtsaf (richting 60), houd links aan en daal af naar Sint-Pieters-Voeren. Sla op de hoofdweg rechtsaf en kies de eerste straat links. Die voert je voorbij het kasteel (de Commanderie) naar punt 60. En zo ben je terug op het juiste pad.

Ik geloof dat de streek in elk seizoen volledig tot z’n recht komt. In de herfst bij het verkleuren van de blaadjes of bedekt met een tapijt van sneeuw in de winter, jou ontgoochelen zal Voeren nooit doen! En valt het weer dan echt helemaal niet mee? De streek is gelegen temiden van enkele grotere steden als Aken, Maastricht, Luik en Tongeren.


Bronnenwandeling
wandelen Voerstreek


Airbnb, overnachten zoals locals…


We waren al super goed gezind door de prachtige streek en om onze uistap helemaal comleet te maken was er de overnachting in onze AirBnB. Slapen bij locals, voor mij nog steeds de mooiste manier van reizen. We reserveerden een kamer in een kasteelTJE en werden er met open armen ontvangen. Pantoffeltjes en kaarsjes aan, we voelden ons meteen thuis. Ik kan het nu nog altijd niet geloven waar we toevallig zijn terecht gekomen: De prachtige ruimtes, de decoratie zoals het in een kasteel hoort te zijn, het magnifique view, onze prinsessenkamer, het heerlijke ontbijt, … Voor hen misschien een evidentie, voor ons een stukje paradijs in de Voerstreek!


Voerstreek


Tips activiteiten Voerstreek x 3


Tip 1: Je kan ook al fietsend de streek verkennen. Omdat het landschap behoorlijk op en neer gaat, hebben we de meeste mensen met een e-bike zien passeren. Deze kan je makkelijk huren op www.ebikestogo.be. Btw, ik zag ook dat ze een busje hebben waarin ze de fietsen kunnen verplaatsen, altijd handig als je met een groep in een huisje zit en van daaruit wilt vertrekken.

Tip 2: In de verte hebben we enkele wijndomeinen zien blinken, maar helaas hebben we langer gedaan op onze wandeling dan verwacht – schuilen met lekkere wijntjes – en zijn er niet meer geraakt. Wijndomein Het Pietershof stond op onze planning omdat het zo dichtbij in de buurt ligt.

Tip 3: Je zou het misschien wel denken, maar ook ik moet mijn inspiratie ergens vandaan halen. Soms een grote klus, omdat het moeilijk is iets te vinden ver weg van de typische uitstapjes of er gewoon geen informatie is van de streek, maar in deze zoektocht kwam ik een leuke blog tegen: www.experiencebelgium.be. Als jullie aan mijn informatie niet genoeg hebben, ook een leuke aanrader om ideetjes uit te halen!


Val-Dieu
Airbnb