Genieten en proeven van de Hoppestreek

Afstand Gent: 98 km
Wat: Wandeling / Unieke bar
 


Hoppestreek


Ik probeer het niet te doen, aftellen naar vakanties. Maar de laatste week voor het verlof deed ik het toch: Waar bleven die 3 weekjes verdiende vakantie? 15 juli, uw timing was perfect!! Congé! Normaal plannen we altijd onze volledig verlofperiode in het buitenland, maar dit jaar besloten we eerst enkele daagjes te vertoeven in en rond het Gentse. Het mooie weer zat mee, dus we trokken er zoveel mogelijk op uit (en negeerden met plezier het mega todolijstje met klusjes in huis. Geef toe, mega herkenbaar toch?).

Het is niet de bedoeling dat ik hier al onze uitstapjes neerschrijf, maar ik probeer voor jullie een selectie te maken van de ontdekkingen die ikzelf de moeite waard vind om te delen. Mijn persoonlijke topper van die week? Een wandeling in de Hoppestreek in de Westhoek van ons land. Het hoogtepunt? Een verdiende traktatie op het einde van onze wandeling: een Sint Bernardus van het huis, op de rooftop van de brouwerij!


hoppestreek
wandeling westhoek


Wandeling in de Hoppestreek

We stippelden zelf een leuke wandeling uit in de buurt van Bar Bernard, een magnifieke rooftop die al een dik jaar op mijn lijstje stond. Knooppuntjes geselecteerd, auto in en 9 km voor de boeg! We parkeerden bij Bar Bernard (Trappistenweg 23) en wandelden van hieruit naar knooppunt 72, de kruising van de Trappistenweg en de Kapellestraat. Hoor ik je ook denken: Hoe zalig, de Trappistenweg? INDERDAAD! Maar niet zeuren: eerst het zware werk alvorens de verdiende beloning!

Hieronder vind je de knooppunten van onze wandeling. Het was niet altijd even duidelijk, dus vandaar vind je soms wat extra uitleg na de nummertjes: 72 – 71 – 69 (Café Helleketel, hier volg je mee links en daarna rechts in Stoppelweg. Je loopt op het graspadje naast de weg) – 68 (kom je in wei terecht met schaapjes, je mag hier effectief door, genen schrik ) – 70 (bank aan het huisje) – 51 – 50 – 52 – 53 – 54 – 56 – 57 – 67 – 66 – 65 – 64 – 47 – 72

De wandeling is eentje dat kan voorkomen in zo’n Vlaamse filmklassieker. Waar de tijd precies is blijven stilstaan en je automatisch helemaal tot rust komt. De route neemt je mee langs hoppevelden, weilanden, typische Vlaamse cafeetjes, idyllische picknickplekjes, velden met wilde bloemen, het Helleketelbos, … Kort samengevat: Het landschap is niet eentonig, deze route heeft een mooie variatie voor de wandelaars in petto. Bij mooi weer raad ik jullie aan om een picknick te voorzien en te lunchen op bijvoorbeeld het bankje aan het sprookjesachtige huisje ten midden van een schapenweide. Dit vonden wij zo’n schitterende stop, we hadden het enerzijds helemaal niet verwacht (beetje atypisch voor een wandelroute) en anderzijds lopen de diertjes gewoon los om je heen. Een stop in één van de cafeetjes kan natuurlijk ook indien je geen lunch bij hebt. Liever met de fiets? Perfect mogelijk, we zagen enkele fietsers passeren. Online vind je wel enkele leuke routes.


café helleketel
wandelen
wandeling bar bernard
westhoek
hoppestreek


Biertjes proeven op de rooftop van de Sint Bernardus Brouwerij

Na het zien van al die hoppe, kan er ook geproefd worden! Bar Bernard is de rooftopbar van de Sint Bernardus Brouwerij. Bierliefhebbers komen hier dus zeker aan hun trekken bij een fris blond of donker abdijbiertje. Dichter bij de bron kan je niet kome. Zoals ik geen fan van biertjes? Ook de wijntjes zijn hier zeker niet slecht.


En naast proeven, kan je bij Bar Bernard ook genieten van de prachtige setting. Bar Bernard is namelijk gelegen op het tweede verdiep van de brouwerij dat deels bestaat uit een binnen gedeelte en een buitenterras. Naast de hoppevelden aangelegd rond de brouwerij, heb je ook een mooi beeld op de streek zoals de bergen van het Frans Vlaanderen. Leuk detail: Op het dakterras vind je spelletjes voor jong (en oud voor degene die willen). Er is bijvoorbeeld een mega twister of 4 op een rij. Entertainment dus voor alle leeftijden! Als je helaas niet buiten kan bij minder weer, heb je hier nog altijd een mooie ervaring. Het is binnen zeer modern en klasse vol ingericht en ook achter glas heb je nog steeds een mooi zicht op het landschap.

Zin om hier te eten? Het zag er zeer druk uit, dus om zeker te zijn van een plekje zou ik voor de zekerheid reserveren. Dit kan gewoon online op de volgende link: https://www.sintbernardus.be/nl/barbernard
Persoonlijk ga ik ooit terug om er te eten, want de porties zagen er echt wel njummie uit!


Sint Bernardus Brouwerij
Trapistenweg
Bar Bernard