Varen op de Friese meren

Afstand Gent: 307 km
Wat: Originele activiteit - varen Langweer 

 


Opnieuw een weekendje erop uit, deze keer met onze Belgische vrienden die in Amsterdam wonen. Zij hadden al veel goede dingen gehoord over Friesland en voor ons was het een totaal onbekende regio, dus de beslissing was snel gemaakt: Friesland it is!

Friesland associeerde ik altijd met eilanden, vér weg van België en moeilijk te bereiken. Maar dat hebben we dan ook weer geleerd: Friesland bestaat enerzijds uit een regio op het vaste land en de Waddeneiland anderzijds. De echte eilanden vind je uiteraard op de Waddeneilanden, maar ik vind dat het binnenland ook iets weggeeft van een wannebe eilandengroep. Het wemelt er namelijk van allemaal kleine waterweggetjes die de verschillende dorpen met elkaar verbinden. Uiteraard kan je hier ook alles bereiken per auto (met de nodige bruggen, wachttijden als deze open gaat inclusief). Wat voor ons ook een uniek beeld is, is dat heel wat huizen gelegen aan het water een eigen bootje hebben en zich dus vaak verplaatsen per boot in plaats van de wagen. Wat een zalig idee om zondag de keuze te hebben om met je wagen, fiets of boot om verste ontbijtkoeken te gaan 😊.

Friesland was voor ons een zeer positieve ervaring. Rust, ruimte, zee, gezellige dorpjes … De ideale plek om helemaal te ontspannen. Heb je net zoals ons pech met het weer? Wel, eigenlijk doet het weer er helemaal niet toe om deze streek te ontdekken.


Friese meren
Friesland
Friesland
Friesland


Het pittoreske Langweer

Onze uitvalsbasis was het idyllishe Langweer, een dorpje vooraan in Friesland. Eerlijk is eerlijk, ons verblijf kan ik deze keer niet aanraden. Een zéér basic huisje van 40m2 voor 4 personen, keuken-2 slaapkamers-badkamer- eettafel en zithoek inclusief, ander en beter! Maar helaas hadden we een beetje te laat beslist (zoals vele andere keren) en waren al heel wat huisjes bezet. Eigen schuld, dikke bult. Maar niet getreurd, we lieten dit niet aan ons hart komen: Bij een paar extra glaasjes bubbels lachten we de miserie weg en werd het een meer dan geslaagd weekend!

Terug naar het dorp Langweer, ook wel het hart van het Friese Merengebied genoemd. Het is een zeer pittoresk dorpje dat bestaat uit enkele straatjes met “de centrale gezelligheidsstraat” om het in mijn termen te zeggen. Deze bestaat uit terrasjes die je allemaal zou willen uitproberen, gezellige restaurantjes, een mini supermarkt en een heerlijke warme bakker. Deze zijn allemaal gelegen achter een prachtige, oude façades die zorgen voor een schilderachtig kader. Aangezien het ten midden van de Friese Meren ligt, is het de ideale uitvalsbasis op het water op te gaan. Maar Langweer is niet enkel een ideale uitvalsbasis voor watersporters, het is er ook ideaal om te fietsen of te wandelen door het groene, Friese landschap! Dus zoeken jullie nog een leuk dorp om Friesland te verkennen? Langweer is zeker geen verkeerde beslissing, trust me!

Friesland vanop het water

Weer of geen weer, wij hadden dit weekend één gezamenlijke missie: Friesland echt beleven vanop het water! We huurden een sloep bij Langweerder Sloep. Meer zin in zeilen? Dit kan hier zeker ook, mooie valkjes lagen te pronken in de haven. Langweerder sloep is een echte aanrader: de service is er uitstekend en de boten zijn mega verzorgd. Je hebt verschillende groottes (en dus ook verschillende prijzen) en het goede nieuws: je hebt geen vaarbewijs nodig. Wij huurden eentje van 550 feet, ideaal voor 4 personen. Kostprijs voor een ganse dag in het hoogseizoen: 135 EURO. Bij aanvang krijg je een duidelijke route mee. Wat je dus wel nodig hebt aan boord is een goeie kaartlezer – en voor alle duidelijkheid: It wasn’t me 😉. De sloepen kunnen max. 12 km per uur, byebye opgejaagd gevoel van de werkweek. Sit back and relax! Helemaal tot rust komen, exact wat je wilt bereiken op een weekendje weg.

Je kan er ook een culinaire beleving aan koppelen zoals wij deden, want laten we niet ontkennen dat we allemaal graag boottochtjes maken voor één leuk hoogtepunt: apero time aan boord! (De supermarkt van Langweer ligt vlakbij Langweerder sloep, dus aan te raden om hier eerst inkopen te doen) Daarnaast meerden we ook 2 keertjes aan: Een eerste stop in Sneek en daarna in Ijlst voor een korte wandeling, en als het weer het toeliet was een terrasje zeker ook mooi meegenomen! Helaas was dit voor ons niet het geval, dus een goed excuus voor de ladies om snel even een paar shoptstops in te lassen. En als je denkt dat varen saai kan zijn omdat het steeds hetzelfde is? Alvast niet in Friesland: we vaarden langs heel wat authentieke dorpjes waar de tijd precies is blijven stilstaan door hun historische karakter met een mooie afwisseling van de typische uitgestrekte, groene vlaktes in Friesland.


Langweerder sloep
sloep huren Friesland
Friesland
varen Friesland
Friesland zeilen