Fietsloupje 47 km: Damme–Zwin-Sluis

Afstand Gent: 46 km

Wat: Fietstocht


Ken je dat, zo’n dagen dat je denkt: Ik weet dat ik geen conditie heb, maar vandaag heb ik karakter en kan ik alles aan? Wel, er was eens een ochtend… en behoorlijk impulsief scheurde ik tijdens het ontbijt een fietsroute uit de Weekend Krant, belde ik verschillende fietsverhuurbedrijfjes af op de route en zaten we een uurtje later in de wagen op weg naar Damme. 1 klein detail: Ik had geen rekening gehouden met de hevige windvlagen die dag en helaas zaten we in het grootste “trekgat” van België, al kwam dit besef veel te laat... Oplossing: af en toe eens goed lachten met onze miserie en uiteindelijk hebben we het rondje zonder zeuren mooi afgemaakt!

Het Zwin


Fietsverhuur bij Visit Damme 


Bij het Informatiepunt van Damme kan je super goede fietsen huren. Bel wel even van tevoren (en misschien niet zoals ons de dag zelf, dan wordt het nogal nipt) of ze nog het gewenst aantal ter beschikking hebben. Een standaardfiets kost hier 12 euro voor een volledige dag. En ga je fietsen op een dag met véél wind? Ga voor het gemak, je mag van mij: Reserveer een elektrische fiets, die hebben ze hier ook! Op één van de omliggende parkings kan je makkelijk je wagen kwijt. Tip: Op de parking Damme-Oost kan je gratis parkeren.


Wil je liever ergens anders vertrekken? Je hoeft niet in Damme te gaan, je kan kan wellicht op verschillende plekken op de route fietsen huren (Sluis, het Zwin, … )


Fietsknooppunten Damme – Zwin – Sluis 

Zin in een fietsroute aan de Belgische kust, maar niet de klassieke routes zoals bijvoorbeeld Knokke – Cadzand bad en terug? Dan kan ik je onderstaand loupje van 47 km zeker aanraden, lekker gevarieerd met enkele zeer mooie stops:

28/71/60/67/63/82/58/68/40/54/94/98/96/31/30/29/86/64/

4/45/49/73/33/83/80/32/23/48/75/26/20/95/25/55/34/6/28


Fietsen langs de Damse vaart


Het eerste deel van de route neemt je mee langs de Damse Vaart. Ondanks het feit dat je zo dichtbij het druk bezochte Bruggen bent, is dit deeltje van de provincie voorlopig nog niet platgelopen door de toeristen. Het water en de prachtige loofbomen, parallel langs beide kanten. Ik blijf het een magnifique landschap vinden om door te fietsen, alsof je in een levensecht kunstwerk bent terechtgekomen. Je gaat de Damse vaart niet enkel beleven naast het water, maar ook vanop het water: op de route ligt een overzetbootje die je zelf moet besturen. Leuk intermezzo! 


fietsen Damse vaart
overzet Damse vaart
Damme


Fietsen in Sluis


Een klein deeltje van de route neemt je mee over de grens, naar Sluis. Deze potentiële stop laten we aan ons voorbijgaan: Je moet je best doen om door de massa dagjestoeristen te wurmen. En uiteindelijk zijn we naar hier gekomen om vooral te genieten van de natuur.


Fietsen door het Zwin

Het tweede deel van de route neemt je mee door het nieuw aangelegde Zwin, waar je kan genieten van het polderlandschap. Het unieke karakter van het landschap is te danken aan de regelmatige overstromingen van de getijden. Naar ’t schijnt komen vooral vogelliefhebbers hier aan z’n trekken. Maar vogel spotten is helaas niet onder te brengen in mijn hobbylijstje, dus veel kan ik er verder niet over vertellen. Niet enkel het fietspad is opnieuw aangelegd, maar hier en daar werden ook uitzichtpunten aangemaakt zodat je op je gemak kan genieten van de zwinvlakte. Kijk, voel en hoor de natuur om je heen! Een leuke afwisseling is het fietspad op de nog oude dijken, hier fiets je tussen de grazende schapen. En nee, niet enkel leuk voor de jongsten onder ons 😉 


De laatste kilometers fiets je langs uitgestrekte weiden, pittoreske polderdorpjes en rustige beekjes met hoog riet. Onderweg zijn er verschillende stopgelegenheden, op één van de cafeetjes die je geniet of gewoon even rusten ten midden van de natuur!


fietsen het zwin
fietsen Zwin natuur park
Fietsen sluis
De belgische kust