Nog meer genieten van de winter met 'hygge'

 


Corona in de winter, dat betekent jezelf heruitvinden … 


Wellicht heb je al opgemerkt dat ik een niet zittend gat heb. Maar toen kwam corona om de hoek en kreeg mijn leven een compleet andere invulling! Veel vrije tijd + tijd doorbrengen met mezelf. Een uitdaging voor mij, dat is een feit. En zeker nu de winter er aan komt … Maar zoals alle mindfulness boeken zeggen: Het leven is wat het is, laten we geen energie verspillen door er ons tegen te verzetten en er gewoon het beste van maken!


Oké, gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoe pak je dat het beste aan?'Ieuwwwww de winter komt eraan'  VS  'yes, de winter is in ’t land'! 


Dus heb ik mezelf iets voorgenomen, en wil de uitdaging met één ieder van jullie aangaan: laten we de negatieve gevoelens die geassocieerd gaan met saaie, koude winters switchen en deze periode voortaan omarmen. Want koude, natte en donkere dagen dat betekent gezellig binnen cocoonen!Er bestaat niet zoiets als slecht weer, enkel slechte kleren 


Maar alvorens we het hebben over de tijd die we binnen spenderen, eerst nog even dit: ook in de winter is het belangrijk om erop uit te trekken. KOM UIT UW KOT, onafhankelijk van het weer. Zoals ik in Noorwegen zoveel het gezegde heb gehoord: er bestaat niet zoiets als slecht weer, maar wel slechte kledij. Grijze dag? Verplicht jezelf om toch één keer die zetel uit te komen en even de frisse lucht op te snuiven. Regen? Laat je kinderen hun regenlaarsjes trekken en maak er een wedstrijdje van om in zoveel mogelijk plassen te springen! Probeer in te gaan tegen de opvatting die wij Belgen met de paplepel hebben meegekregen: slecht weer, dat betekent binnen blijven.


Daarnaast is het ook belangrijk om je zeker tijdens de winterdagen thuis écht thuis te voelen: cocoonen in je grot met de mensen rondom jou. Hoe creëer je deze sfeer? Door het thuis lekker gezellig te maken. En daar hebben de Zweden een ganse levensfilosofie over, namelijk ‘hygge’.Hygge, de Deense kunst van het leven: hoe, wat, waarom?

 

Je hebt zo van die boeken die je echt bij blijven, bij mij was ‘Hygge, de Deense kunst van het leven’, er eentje van. Het focust op positieve gevoelens tijdens de wintermaanden. En dit zou wel eens de reden kunnen zijn waarom Denen dankzij deze eenvoudige benadering één van de gelukkigste mensen in de wereld zijn. Oké een mooie term, maar wat houdt die levenskunst nu precies in? Ik doe een poging tot om het boek in grote lijnen samen te vatten:  

 • Eten: Goed nieuws voor de zoete bekken, want zoetigheden roepen een instant gevoel van hygge/gezelligheid op. Geniet van een zoet gebakje met al je zintuigen, je hebt het verdiend! Het zorgt voor een (letterlijke) pauze in je dagdagelijkse automatische piloot. Daarnaast is het ook zeer ‘hygge’ om zelf aan de slag te gaan in je keuken: de ruimte die zich vult met de geur van je gerecht, het geluid van de potten die staan te pruttelen, het verlangen om je gerecht te eten … Njummieeeeeee!
 • “The larger the dish takes to cook, the more hygge it is.”
 • Sociaal: Niet streven naar de grote vriendengroepen, maar genieten van een klein aantal mensen dicht om je heen. Door het kleine aantal, kan je jouw relaties de nodige tijd en energie geven.
 • Lifestyle: Volgens de hygge filosofie niet te veel posh. Een simpele manier van leven staat voorop. Dus geen modieuze kledij, maar wel outfits waar je je comfortabel invoelt. (Ohja, ook ik zit hier nu te schrijven in een trainingsbroek, fluffy pantoffels en zo’n zachte sweater. HET BESTE GEVOEL IN DE WERELD!) Geen fancy, afgelekte restaurants, maar wel eentje waar de gezelligheid vanaf druipt. En tot slot: offline gaan! Zo focus je nog meer op het hier en nu, denk bijvoorbeeld aan het pure genot van de natuur om je heen of een oprecht goed gesprek. Die eenvoudige dingen om je heen zullen bijdragen tot nog meer geluk.
 • Elementen bij je thuis: Een knusse thuis creëren, dat kan je door aandacht te hebben voor heel wat verschillende dingen.
  • Een gezellig plekje waar je je letterlijk kan nestelen om een boek te lezen, een tas thee te drinken of muziek te luisteren.
  • Licht: creëer verschillende warme lichtpuntjes in je huis. Hierdoor creëer je een zachte, warme gloed.
  • Kaarsen
  • Natuurelementen zoals hout, takken, dierenvellen, …
  • Boeken
  • Dekentjes en kussens
  • Chille muziek
  • Persoonlijke foto’s = oproepen van mooie herinneringen
  • Een geur dat comfort opwektHoe creëer ik hygge in mijn huis? 


Na het lezen van het boek probeer ik ook hier bewust mee om te gaan. Wat ik persoonlijk nodig heb om thuis een ultiem hygge-gevoel te creëren?  


 • Kaarsjes van zodra het donker wordt. Weekend, weekdag of een speciale gelegenheid, in de winter mag er elke dag wel een kaarsje branden!
 • Elke dag thee op het menu! En liefst van al meerdere keren per dag.
 • Het huis rondlopen in warme (not fashionable) pantoffels. Zalig zacht en super warm!
 • Dekentjes: in de zetel, op mijn bureaustoel, op bed, … Leuk om altijd zo’n zacht fleeceke bij jou te hebben.
 • Muziek, voor mij een instant gevoel van gezelligheid. De combinatie van een relaxte Spotify lijst en het lezen van een goed boek. Helaas zou ik deze momentjes wat vaker moeten inplannen … (Mijn todo-lijst in mijn hoofd laat me op zo’n momenten niet los.)
 • Het geknetter van een open haard. Dromen dat er eentje zal aanwezig zijn in ons volgend huis. Maareuh, lang leve Netefilx: zoek op fire place en je hebt uren open haard-geknetter via je scherm 😉Coronawinter? Zo maak je er het beste van!  


Simpel op het eerste zicht, niet? Ik vind het alvast het proberen waard en zal het deze winter nog meer proberen toe te passen in mijn leven… Ik wens jullie allemaal een paar goeie hyggele momentjes toe in deze bizarre periode. Xx