Burg Eltz, een sprookjeskasteel

Wat? Kasteelbezoek

Afstand Gent? 360 km


wandeling kasteel Eltz
wandeling Brug Eltz


Het mooiste kasteel van Duitsland? 


Burg Eltz in Duitsland voelt alsof je een sprookje binnenwandelt. Door de prachtige ligging op een steile rots ten midden in het bos is het kasteel enorm fotogeniek. Niet voor niets dat Instagram vol staat met plaatjes van deze plek. Maar niet onterecht, het is een aanrader om deze te bezoeken tijdens je roadtrip door Duitsland of je reis naar de Moezel.


Het kasteel is meer dan 850 jaar oud en is zo goed als ongeschonden uit alle oorlogen gekomen omwille van zijn strategische ligging: op een 70 meter hoge rots was niet zo makkelijk om aan te vallen. Ook de keuze van de ligging aan het water was doordacht: Het kasteel ligt namelijk langs de Lage Elzbach rivier, dit was vroeger een populaire handelsroute die de Moezel met de Eifel verbond.


Burg Eltz Duitsland bezoeken


Wandeling Burg Eltz


Burg Eltz ligt verscholen in het bos en kun je op 2 verschillende manieren bereiken: je kunt erheen met de auto en parkeren op de dichtstbijzijnde parkeerplaats. Of je kunt een hike doen vanuit Moselkern of Wierschem.


  • Korte wandeling: Als je vanuit Moselkern de borden richting Burg Eltz volgt, kom je vanzelf uit bij de parkeerplaats voor het kasteel (€4). Vanop de parking volg je het bospad om tot bij het kasteel te geraken. Deze wandeling duurt ongeveer zo’n 10 minuten en is buggyproof. Deze is wel niet plat plat: naar het kasteel ga je lichtjes dalen, dus dat betekent op de terug weg terug omhoog. Op de terugweg kan je kiezen voor de asfalt weg waar je nog 2 extra mooie uitzichtpunten zou hebben of het bospad.


  • Lange wandeling: De mooiste en meest populaire wandelroute is de Eltzer Burgpanorama route. Deze wandeling is 12,6 kilometer lang en duurt zo’n 5 uur. Je stijgt en daalt 397 meter. De wandeling start in Wierschem. Je wandelt rondom het kasteel, door het Eltzbachtal, het Eltzerwoud en de heuvels van het Maifeld. Meer info kan ik niet geven, want zelf hebben we deze niet gedaan, maar sowieso vind je bij het startpunt alle nodige info.


Burg Eltz bezoeken: praktische info

 

  • Op dit moment is een deel van het kasteel nog steeds in gebruik door de Kempenich familie. De andere delen zijn toegankelijk voor het publiek, maar enkel te betreden met een gids. Bij het kasteel is een klein terrasje waar je iets basic kan eten en drinken.
  • Je kan het kasteel niet binnen zonder een toegangsticket van 12 euro per persoon. Zonder gids kan je maar een beperkt aantal kamers van het kasteel zien, dus ik raad je aan om een rondleiding met een gids mee te pakken. Ietwat te schools voor mij, maar langs de andere kant krijg je zo wel de ganse context van de geschiedenis mee. De tour duurt zo’n 40 minuten.
  • Het kasteel is geopend tussen 9:30 en 17:30. Maar let goed op, want in de wintermaanden kun je niet naar binnen. Tussen eind oktober en eind maart is het kasteel gesloten doordat de huidige eigenaars er in wonen. Maar enkel van buiten bewonderen is natuurlijk ook de moeite!


wandeling kasteel Duitsland