5 tips voor een ideale Staycation

Staycation, oftewel vakantie in eigen land. Reizen binnenin je eigen comfortzone, soms een moeilijk idee om je thuis écht op vakantie te voelen.

Ik deed een poging tot: Een leuke thuisvakantie, hoe begin je er aan?  


Zoek het niet te ver! 


Houd je oren en ogen open, sowieso komen er ideetjes op je pad die amper tijd, afstand of centjes kosten. Hoe ik bijvoorbeeld te werk ga? Alle leuke adresjes die ik tegenkom scheur ik uit en houd ik bij in een mapje per provincie. Je zal zien, als je er op let, wordt je bucketlist wekelijks aangevuld. Zo heb je altijd inspiratie bij de hand! Cultuur opsnuiven, natuur ontdekken, met de voeten in het zand zitten, op avontuur trekken, … Het kan gewoon allemaal dichtbij huis!


En eigenlijk heb je niet perse een verplaatsing nodig om een instant vakantiegevoel te beleven. Ook tal van mogelijkheden in je eigen huis: zet de tent op in je living, organiseer een open air cinema in je tuin, haal het je notities boven van een kookcursus die je ooit in het buitenland volgde en ga aan de slag, maak een indoor spa, speel een jeu de boules tornooi met je vrienden inclusief wijntje + stokbrood, of steek een zoektocht in elkaar met de buren in de straat. Ik bedoel, alles kan!


Inplannen, echt waar! 


Ken je dat gevoel? Je hebt 101 ideetjes om te doen als je eens tijd hebt, maar eigenlijk komt het er gewoon niet van? Een mini-expeditie dichtbij huis krijgt vaak niet de nodige aandacht als een vakantietrip naar het buitenland. Je staat op, het idee is om er vandaag op uit te trekken maar de vraag is waar naartoe, al gauw ben je halverwege de dag omdat je eerst nog tal van andere klusjes hebt gedaan die ‘écht niet konden wachten’, heb je eigenlijk geen zin meer om te vertrekken – want gaan we nu een uur rijden voor een halve dag fun - en wordt uitstel afstel.

Dichtbijtripjes ga je ook best inplannen! Haal de agenda’s boven en blokkeer effectief een namiddag/dag/weekend in je agenda. En niet zeuren, houd je effectief aan deze planning om het onderste uit de kan te halen!


Elkaar verrassen! 


Geef je uitstap eens een twist en spreek af dat je elkaar gaat verrassen: je partner, je gezin, of vrienden. Elk op z’n beurt steekt een uitstap in elkaar. En houd je niet in om all the way te gaan: thema’s zijn toegelaten 😉 !


Picknick fun! 


Op restau gaan is leuk, klopt! Maar een picknick in open lucht, dat is voor mij instant vakantiegevoel! Tip: voorzie altijd een rugzak met water, snijplankje, snijmes en laken. Ga langs bij de lokale supermarkt en koop gewoon waar je zin in hebt! Je komt gegarandeerd tijdens je uitstap op een plek waarvan je denkt: jip, hier wil ik wel een paar uurtjes blijven, een picknick is dan meer dan welgekomen. Geloof me, zal nog meer smaken dan een restaurant eerste klas.


Digital detox! 


Probeer de gsm achterwege te laten. Desnoods las je één moment in waarop je even kan scrollen. Op het einde van de dag geeft het je zo’n heerlijk gevoel dat je even onafhankelijk bent geweest van dat ene schermpje.


Wordt het een echte uitdaging? Neem een boek of leuk tijdschrift mee waar naar je kan grijpen als je een “dood” momentje hebt en een alternatief nodig hebt voor jouw scrolldrang. Heb je leuke foto’s die je echt wel graag wilt posten? Post ze gewoon een dagje later, geen probleem. De mensen zullen er nog altijd evenveel van genieten.


Mijn persoonlijke top 5 voor een instant vakantiegevoel dichtbij huis?